Weidners medewerkers

De Dutch-Paris Ontsnappingslijn onder leiding van Weidner groeide uit tot een netwerk van meer dan 300 mensen die op zijn minst af en toe bij de operatie betrokken waren. Een kleiner aantal mensen werkte continu in het netwerk van Weidner. Hieronder volgt een gedeeltelijke lijst van enkele van de leden van de Dutch-Paris. De biografische gegevens zijn afkomstig uit de primaire documenten die zich in de Weidner Collectie van de Stichting bevinden.

Bazerque, Jean-Louis (“Charbonnier”): passeur die voor de Dutch-Paris werkte en vluchtelingen en geallieerde vliegeniers over de Pyreneeën begeleidde; hij kwam om in een Duitse hinderlaag.

Beaujolin, Gilbert: vriend en zakenpartner van Weidner, die materiële hulp en andere steun aan de Dutch-Paris verleende; Beaujolin maakte ook deel uit van het spionagenetwerk “Alliance” onder leiding van de legendarische spionagemeester Madeleine (“The Hedgehog”) Fourcade. Haar twee jonge kinderen ontsnapten met hulp van Weidner naar Zwitserland (hoewel het bijna in een drama eindigde toen hun boerengids hen vlakbij de grens in de steek liet).

Billot, Madeleine (“Mado”): een vrouw wier familie door Weidner en Rens werd verborgen na hun ontsnapping uit de Milice in Toulouse; ze werd gedeporteerd naar Ravensbrück en overleefde het om Weidner te vertellen over het lot van zijn zus.

Bol, Jan: vervalser van documenten in het Brusselse filiaal van de Dutch-Paris, die samen met Verloop en Jacobstahl door de Gestapo werd gearresteerd en gemarteld.

Brantsen, Jacob Carel Julius Baron: een ambtenaar van het Rode Kruis in Parijs die deel uitmaakte van de Dutch-Paris en nauw samenwerkte met Nykerk na de arrestatie van Laatsman; hij stierf in het concentratiekamp Buchenwald.

Chait, Edmond Salomon (“Moen”): een joodse vluchteling uit Rotterdam die een van de belangrijkste assistenten werd van Weidner en vanaf ongeveer begin 1943 een belangrijke leider was in de Dutch-Paris Ontsnappingslijn .

Charroin, Arthur Louis: een Franse politie-inspecteur die mensen over de grens naar Zwitserland bracht; hij werd gevangengenomen en stierf in het concentratiekamp Bergen Belsen, met achterlating van zijn vrouw en een jong kind.

Dreyfus, Vital: een Parijse arts, joodse bekeerling tot het christendom en vriend van Weidner, die in een sneeuwstorm in de Pyreneeën stierf toen hij Engeland probeerde te bereiken op een missie voor de Dutch-Paris.

Dupont, Nicolas: een Dutch-Paris agent die nauw samenwerkte met inspecteur Charroin en die werd gearresteerd en gedeporteerd naar het concentratiekamp Neugengamme in Duitsland; hij werd samen met 7.500 andere gevangenen in de Baai van Lübeck gedood toen de Royal Air Force de Duitse schepen aanviel waarop zij werden vervoerd.

Eisma, Eise: chemicus die voor Van Tricht en Visser ‘t Hooft werkte in de donkere kamer van een radiologisch laboratorium in Genève en de microfilms verwerkte die Weidner smokkelde voor de geallieerde inlichtingendienst.

Giran, Olivier: passeur die onder Laatsman werkte voor een andere ontsnappingslijn, voordat Laatsman zich bij Weidners netwerk aansloot; hij werd gevangengenomen, berecht en geëxecuteerd door de Duitsers wegens het smokkelen van vluchtelingen; na de oorlog nam Weidner hem op in zijn lijsten van Dutch-Paris leden om zijn familie te helpen erkenning en compensatie van de regering te krijgen.

Jacobstahl, Joachim: Duitse jood en lid van de Dutch-Paris in de Brusselse afdeling die samen met Verloop en Bol werd gearresteerd en gemarteld door de Gestapo.

Jacquet, Maurice: Fransman die als Nederlands consul in Lyon nauw met Weidner samenwerkte bij de redding van joden en vluchtelingen; hij overleefde de opsluiting in een concentratiekamp in Duitsland.

Kraay, Suzy: Nederlands-Parijs lid dat werd gevangengenomen en ondervraagd door de Gestapo, resulterend in de arrestatie van bijna 100 Nederlands-Parijs leden, van wie velen stierven in concentratiekampen.

Laatsman, Hermann (“Felix”): door Gabrielle aan Weidner voorgesteld; hij was hoofd van de Parijse afdeling van de Dutch-Paris van september 1943 tot maart 1944, toen hij door de Gestapo gevangen werd genomen en naar concentratiekamp Buchenwald werd gestuurd.

Meunier, Marie-Louise: vriendin van Weidner en eigenares van de winkel Au Mimosa in Annecy, die een schuilplaats werd voor vluchtelingen; zij stierf in het concentratiekamp Ravensbrück.

Mohr, Julius Josephus: directeur van het kantoor van de KLM in Parijs, die samenwerkte met de Dutch-Paris. Hij stierf in het concentratiekamp Buchenwald.

Nahas, Gabriel: een medische student die voor Nederlands-Parijs in Toulouse werkte en konvooien organiseerde door de Pyreneeën naar Spanje.

Nykerk, Benno: een joodse zakenman die aan het hoofd kwam te staan van de Brusselse afdeling van de Dutch-Paris en de Parijse activiteiten overnam nadat Laatsman in maart 1944 gevangen was genomen; ook hij werd gevangengenomen en stierf in het concentratiekamp Neuengamme in Duitsland.

Pillot, Raymonde: Weidners persoonlijke secretaresse die 16 jaar was aan het begin van de oorlog; zij werd persoonlijk gearresteerd door Klaus Barbie, gemarteld door de Gestapo, en naar Ravensbrück gestuurd.

Rens, Jacques: een vluchteling uit België en een van Weidners hoofdluitenants vanaf de zomer van 1943.

Ruys, John: een Nederlandse schilder die in Parijs woonde en wiens appartement een toevluchtsoord werd voor vluchtelingen langs de Dutch-Paris ontsnappingslijn; hij stierf in Dachau.

Sevenster, Ate (Arie): Nederlandse consul-generaal die nauw samenwerkte met Weidner; hij werd eind 1942 gearresteerd en zat 18 maanden gevangen.

Treillet, Pierre Palo: passeur in dienst van de Dutch-Paris die vluchtelingen en geallieerde vliegeniers over de Pyreneeën naar Spanje begeleidde.

Van Niftrik, Jacob: een Nederlandse reserveofficier en verzetsstrijder die uit Nederland naar Genève ontsnapte en Weidner hielp bij diens opdrachten voor de geallieerde inlichtingendienst.

Van Tricht, A. G.: militair attaché bij de Nederlandse Legatie in Bern die verantwoordelijk was voor de militaire inlichtingencomponent van “de Zwitserse Weg.”

Verloop, David: advocaat en lid van de Dutch-Paris afdeling in Brussel; hij pleegde zelfmoord toen hij in nazi-gevangenschap belandde om zijn landgenoten Bol en Jacobstahl te beschermen.

Visser ‘t Hooft, Willem: secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken in Genève, bedenker van “de Zwitserse Weg” voor het smokkelen van documenten naar de geallieerden, en een belangrijke financier van de Dutch-Paris Ontsnappingslijn.

Weidner, Annette: De zus van Weidner die vanuit Nederland naar Parijs kwam om zich bij de Dutch-Paris aan te sluiten en haar broer bij aankomst verraste; ze ontkwam ternauwernood aan gevangenneming door de Gestapo en ontsnapte met de hulp van Veerman door de zware sneeuw naar Zwitserland.

Weidner (Cartier), Elisabeth: Weidners eerste vrouw die haar positie in het Franse consulaat in Genève gebruikte om papieren voor vluchtelingen te regelen, zodat ze niet door de Zwitserse autoriteiten uitgewezen zouden worden.

Weidner, Gabrielle: Weidners zuster en een van de weinige leden van de Dutch-Paris die hij inschakelde als koerierster van microfilms voor de geallieerde inlichtingendienst; zij stierf in het concentratiekamp Ravensbrück.

Zurcher, Jean en Anna: goede vrienden en klasgenoten van Weidner die deel uitmaakten van de zevende-dags adventistengemeenschap in Collonges-sous-Salève; zij behoorden tot de eersten die actieve helpers werden van de Dutch-Paris Ontsnappingslijn.