Ander bronmateriaal

Rudy Zeeman vierde zijn 100e verjaardag op 10 november 2019

“Ontsnapt naar de vrijheid”: Het verhaal van Rudy Zeeman, 2016

Het verhaal van Pieter Rudolph (“Rudy”) Zeeman wordt verteld in het boek Luck Through Adversity (Weidner Foundation Books, 2020). Hij werd geboren in Nederlands-Indië in 1919 en bracht daar zijn vroege kinderjaren door, voordat hij in Nederland naar school ging. In 1943 ontsnapte hij aan de nazi-bezetting van Nederland naar Engeland met behulp van de Dutch-Paris Ontsnappingslijn. Zeeman sloot zich aan bij de Vrije Nederlandse Strijdkrachten en diende in Australië en het voormalige Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog ontving Rudy zowel het Kruis van Verdienste als het Verzetsherdenkingskruis uit handen van de Koningin der Nederlanden. In deze film, die documentairemaker Mick Cummings met de Weidner Foundation deelde, vertelt Rudy zijn verhaal in zijn eigen woorden.

“Dit is het verhaal van de dramatische ontsnapping van de Nederlander Rudy Zeeman uit Nederland, via het door de nazi’s bezette Frankrijk en over de besneeuwde Pyreneeën, voordat hij in 1945 in Australië aankwam. Ik “ontdekte” zijn verhaal tijdens een bezoek aan de Ariège-streek in het zuiden van Frankrijk in 2013. Het dorp waar ik verbleef, ligt vlakbij de Chemin de Liberté, een belangrijke ontsnappingsroute voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Spanje vluchtten. Ik vroeg of er Australiërs via deze route waren ontsnapt en kreeg een negatief antwoord. Er werd mij echter verteld dat een Nederlander in 1942 via deze route was ontsnapt en zich kort daarna in Tasmanië had gevestigd. Ik vroeg waar in Tasmanië, want dat was mijn thuisstaat. Dat bleek in Launceston te zijn, mijn geboortestad. Waar in Launceston? Een verdere vraag bracht aan het licht dat hij in feite slechts een kilometer van het huis van mijn ouders woonde, in de buitenwijk Norwood. Dit is zijn verslag van die dramatische ontsnapping.”Mick Cummings, documentaire filmmaker

“No Ordinary Heroes”: TEDx Talk door Tanja Magaš, maart 2019

Tanja Magaš, de voorzitter van het bestuur van de Weidner Foundation, deelt het verhaal van de Dutch-Paris Ontsnappingslijn in een TEDx talk in maart 2019 in Sarajevo. Ze daagt de luisteraars uit om John Weidners voorbeeld van onbaatzuchtige dienstbaarheid aan anderen te volgen.  Naast haar leiderschapsrol bij de Weidner Foundation, heeft Magaš meer dan tien jaar ervaring in de financiële dienstverlening tussen New York, Londen en Dubai.  Zij heeft een MBA in financiën van de Wharton School, een MA in internationale betrekkingen van het Lauder Instituut aan de Universiteit van Pennsylvania en een BA in politieke wetenschappen en filosofie van Columbia University.