De Weidner Collectie

“Alleen al het feit dat we beschikken over documenten van de leider van een transnationaal verzetsnetwerk met ruim 300 leden in vier landen, maakt het Weidner-dossier tot een zeldzame collectie. Maar er zijn bijzondere elementen van de Dutch-Paris die de unieke collectie bijzonder waardevol maken.”

— Maciej Siekierski, Senior Curator van de Europese Collecties in het Hoover Instituut

In 1994 schonken John en Naomi Weidner aan de Weidner Foundation een grote hoeveelheid correspondentie, historische documenten, foto’s, filmrollen en artefacten die het levensverhaal van Weidner en het verhaal van de Dutch-Paris Ontsnappingslijn illustreren. Het overgrote deel van dit materiaal, dat meer dan honderd archiefdozen vult, werd door Weidner zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog verzameld en voor de geschiedenis bewaard. Veel belangrijke documenten met betrekking tot de Dutch-Paris zijn door John Weidner zelf geschreven. De collectie is de meest uitgebreide bron van informatie over het leven van John Weidner en over de Dutch-Paris Ontsnappingslijn die hij oprichtte en leidde. Het is een onmisbare schat aan informatie voor wetenschappers die onderzoek doen naar de verzetsorganisatie.

De Weidner Collectie werd oorspronkelijk ondergebracht in het Atlantic Union College in Massachusetts en werd aanvankelijk georganiseerd en gecatalogiseerd door historicus Alberto Sbacchi (die de voorzitter van de nieuw opgerichte stichting was) en door de beroepsarchivaris Stan Tozeski.  Sinds 2013 is de collectie ondergebracht bij de Europese Collecties van het Hoover Instituut aan de Stanford University in Palo Alto, Californië.  Sinds januari 2019 is de collectie opengesteld voor wetenschappelijk onderzoek.

Krachtens de overeenkomst met Stanford behoudt de Weidner Foundation de intellectuele eigendomsrechten, permissies en auteursrechten op de collectie.